Informatie geboortefotografie

Informatie Geboortefotografie

Misschien wel dé belangrijkste dag in jullie leven: de geboorte van je kindje. De dag dat jullie een gezin worden of dat er een broertje of zusje bij komt. Dé dag dat jullie droom werkelijkheid wordt!

Vaak vliegt zo’n dag voorbij en maak je zo veel mee dat kleine details aan je voorbij gaan en herinneringen snel weer vervagen. Hoe mooi is het dan, als je daar later op terug kunt kijken? Weer even kunt voelen hoe het was?
Ik help jullie daar graag bij door die dag voor jullie vast te leggen. De spanning van het moment, de geboorte zelf, de eerste kennismaking, het wegen en aankleden, de eerste keer bij papa. Of misschien de uurtjes vlak na de bevalling, nog zo vers en nieuw. Elkaar leren kennen, de eerste keren voeden, kennis maken met opa’s en oma’s. Al die momentjes die zo mooi en belangrijk zijn leg ik graag vast voor jullie.

Kennismaking

Omdat dit een erg belangrijke dag is en een intiem moment, vind ik het belangrijk dat we elkaar van te voren goed leren kennen. Rond week 30 maken we dan ook een afspraak voor een intakegesprek en in de weken daarna houd ik graag contact met jullie en vind ik het fijn om te horen hoe het met jullie gaat en hoe de controles bij de verloskundige verlopen.

Hoe gaat zo’n geboortereportage dan in zijn werk?

Wanneer de bevalling op gang komt kunnen jullie me bellen, want ik sta vanaf 38 weken 24/7 standby voor jullie, dus ook ’s nachts. Wanneer de bevalling goed op gang komt, kom ik naar jullie toe en blijf ik tot een paar uur na de bevalling, ongeacht hoe lang deze duurt. Uiteraard houd ik me vooral op de achtergrond en kunnen jullie altijd aangeven wanneer jullie behoefte hebben aan wat privacy.

Kunnen we jou altijd als geboortefotograaf inhuren?

Helaas niet. Om te zorgen dat ik op tijd bij de bevalling kan zijn kan ik alleen jullie bevalling fotograferen als dit in Amersfoort, Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Zwolle of de tussenliggende omgeving is. Vindt de bevalling verder dan een uur buiten Amersfoort plaats, dan is het risico te groot dat ik er niet op tijd bij ben. Heb je een geplande keizersnede dan is dit natuurlijk wel mogelijk.

Ik twijfel of ik een geboortefotograaf wil

Dat is begrijpelijk! Het is een belangrijke dag voor jullie maar ook een erg intiem moment. Mocht je twijfelen en vragen, neem dan vooral contact met me op voor al je vragen. We kunnen ze telefonisch bespreken of desgewenst een (geheel vrijblijvende) koffiedate plannen om te kijken of een reportage van de geboorte iets voor jullie is.

Veelgestelde vragen

Het komt steeds vaker voor dat mensen een geboortefotograaf inhuren. Zorgverleners zijn er aan gewend inmiddels en als geboortefotograaf kijk ik ook nergens van op, het is gewoon mijn werk. 

De geboorte van je kindje is de belangrijkste dag in je leven, naast misschien je bruiloft. Herinneringen vervagen snel en vaak krijg je ook lang niet alles bewust mee op zo’n dag. Hoe mooi is het dan als jullie, maar ook je kindje zelf, hier later op terug kunnen kijken? 

Natuurlijk kan dat! Maar als je wilt dat je partner ook onderdeel is van het geboorteverhaal, en jou tot steun kan zijn in plaats van met een camera bezig te zijn, is dat niet handig. Uiteraard is er ook altijd wel een verloskundige die wat foto’s kan maken van jullie, maar zij zijn er in eerste instantie voor jouw gezondheid en die van de baby, dat zal dus altijd voorrang hebben. Daarnaast zijn er vaak slechte lichtomstandigheden en is het lastig om kwalitatief goede foto’s te maken zonder professionele apparatuur.

Nee hoor, ik zorg er als geboortefotograaf voor dat er zo min mogelijk intieme delen te zien zijn op foto’s. Je wilt je foto’s immers vol trots aan je familie en vrienden kunnen laten zien toch? 

In principe zo snel mogelijk. Ik plan slechts een paar bevallingen per maand dus om teleurstelling te voorkomen is het handig niet te lang te wachten. Ben je toch al ver in je zwangerschap en overweeg je alsnog een geboortereportage? Neem dan uiteraard ook gerust contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Ik beperk mijn regio tot maximaal een uur rijden om te zorgen dat ik op tijd kan zijn. Vanaf 38 weken houdt ik hier rekening mee en zorg ik dat ik altijd snel weg kan. Mocht ik een dubbele bevalling hebben of ziek zijn bijvoorbeeld, dan heb ik een uitgebreid netwerk van collega geboortefotografen wat ik in kan schakelen om jullie bevalling te fotograferen.

Het is inderdaad een groot bedrag, maar er gaat dan ook veel tijd in zitten. Sowieso sta ik als geboortefotograaf meerdere weken dag en nacht voor je klaar. Ik pas mijn privé leven hier dan ook op aan. Daarnaast duurt een gemiddelde bevalling ook een behoorlijk aantal uren. En ten slotte gaat er nog veel tijd in zitten om alle foto’s zorgvuldig uit te zoeken en te bewerken.
Het is een investering in een prachtige herinnering, net als bij een bruiloft.

Geen enkele foto wordt gedeeld zonder jouw toestemming! Dit geldt uiteraard ook voor alle anderen mensen op de foto’s zoals bijvoorbeeld het zorgpersoneel. Dat gezegd hebbende ben ik natuurlijk wel trots op mijn werk en wil dit graag met anderen delen, zoals hier op mijn website of via social media. We zullen dit uiteraard samen bespreken en je kunt achteraf, wanneer je de foto’s hebt ontvangen, bepalen welke wel en welke niet gedeeld mogen worden. Sowieso is dit niet verplicht, dus mocht je niets willen delen dan is dat ook ok!

Ik werk samen met